Goed voorbereid op zomerkamp

goed voorbereid op zomerkamp? Tegenwoordig worden zomerkampen steeds populairder, dit betekend ook dat er ieder jaar weer genoeg kinderen voor het eerst op zomerkamp gaan. Dit is natuurlijk voor zowel de ouder als voor het kind mega spannend. Om zo voorbereid mogelijk te beginnen aan de leukste week van de zomer hebben we hier een paar tips op een rijtje gezet:

Kampinschrijving zo compleet mogelijk

Bij het opgeven van jouw kind voor een zomerkamp is het voor de organisatie ontzettend fijn dat je een zo compleet mogelijk beeld kunt geven. Denk hierbij aan diëten, allergieën, medicijnen en wat dan nog meer. Hoe meer de organisatie weet hoe beter ze voor jouw kind kunnen zorgen. Zo kan de kok namelijk al ruim van tevoren speciale gerechten voorbereiden, kan de verantwoordelijke voor de medicijnen van alle kinderen het meenemen in de planning en komt niemand voor onverwachte zaken te staan. Dit geeft rust voor iedereen!

Op-zomerkamp-2022
voorbereid op zomerkamp

Lees je in bij jouw zomerkamporganisatie

Voordat jouw kamp begint krijg je vaak vanuit de organisatie al informatie die handig is om te weten voor jouw kamp. Lees deze dan ook goed door. Hierin vind je vaak al handige tips en informatie zoals hoe laat jouw kamp begint en een paklijst met dingen waar je zelf misschien niet zo snel aan zou denken. Ook staat hier de afgelopen twee jaar informatie in over de coronamaatregelen die gelden voor zomerkampen en die specifieke organisatie. Maar niet alleen de informatie de je toegestuurd krijgt is handig.

Op vrijwel alle zomerkamp websites staat ontzettend veel informatie. Zo vind je vaak bij de veel gestelde vragen antwoorden op vragen die je zelf nog niet bedacht had maar ook kun je vaak ervaringen van kinderen lezen die jou al voor gingen. Dit is natuurlijk niet alleen leuk om te lezen maar hier kun je vaak ook handige tips vinden.

Een voorbeeld hiervan zie je bijvoorbeeld in het bericht over zomerkampen 2022 op de website van Summercamps.

Pak samen de tas in

Sommige ouders pakken voor hun kinderen de tas in en andere laten het hun kinderen zelf doen. Beide manieren zijn natuurlijk prima maar uit ervaring durven wij toch te zeggen dat samen de tas inpakken vaak het handigst is. Op deze manier weten namelijk zowel ouder als kind wat er mee gaat op kamp en wat er dus ook mee terug moet. En niet alleen om te weten wat er mee terug moet is het handig, ook voor de kinderen zelf. Het zal namelijk niet de eerste keer zijn dat kinderen zelf niet weten dat ze bijvoorbeeld een regenbroek in hun tas hebben zitten.

Voorbereid-op-kamp-2022
Voorbereid op zomerkamp

Label alles voor aanvang van het zomerkamp

Het spreekt misschien wat voor zich maar het labelen van spullen is voor een zomerkamp een must! Bij de wat jongere kinderen zullen ouders hier waarschijnlijk wat vaker zelf aan denken, maar ook voor de oudere leeftijdscategorie is het super handig. De kans dat een vriendinnetje op kamp bijna hetzelfde topje of bestek heeft is natuurlijk aanwezig en het liefst wil je gewoon je eigen spullen weer mee naar huis nemen!

Het labelen van vrijwel alles wat je meeneemt is hiervoor de uitkomst. Nu kun je misschien denken dat je zelf heus wel kunt onthouden welke spullen wel of niet van jou zijn, maar als je iets per ongeluk verliest weet de vinder dat natuurlijk niet. Als jouw naam op de spullen staat kunnen verloren spullen makkelijker weer bij jou terecht komen!

Nog beter voorbereid op Zomerkamp? Lees hier 7 redenen om op zomerkamp te gaan!

Heimwee op kamp

Het is begrijpelijk dat een zomerkamp spannend is, zeker als dit de eerste keer is voor een kind om zo lang bij hun ouders weg te zijn. Wel zijn er een paar dingen die je als ouder kunt doen om heimwee te voorkomen. Uit ervaring weten we namelijk dat wanneer kinderen weten dat ouders hun elk moment zullen ophalen en ze altijd naar huis kunnen als het niet gaat sneller last hebben van heimwee. Natuurlijk zal je je kind altijd ophalen maar het benoemen naar je kind toe geeft ze al voordat ze aan het kamp beginnen een makkelijke uitweg en denken ze hier al meteen over na. Daarentegen is het handiger om juist te benadrukken hoe leuk het kamp is en dat een week eigenlijk maar heel kort is.

Ook wanneer kinderen bellen met hun ouders is het niet slim om met hun heimwee emoties mee te gaan. Benadruk juist het positieve en de leuke dingen. Vraag naar het leukste van die dag en welke leuke dingen ze allemaal nog gaan doen. Benadruk ook dat de week niet meer zo lang duurt en jullie elkaar weer zullen zien voordat je het weet.

Maak je niet te druk als ouder

Waar sommige kinderen last hebben van heimwee hebben andere hier totaal geen last van. Ze zijn soms zelfs zo druk met hun nieuwe vrienden, de activiteiten of al het andere leuks wat een zomerkamp te bieden heeft voor een kind dat het contact met de thuisblijvers er bij in schiet. Dit is eigenlijk alleen maar een goed teken. Vrijwel elke zomerkamp organisatie zal zich dan ook aansluiten bij het statement: “geen bericht is goed bericht”. Kinderen hebben namelijk niet altijd de behoefte of zelfs de tijd om met het thuisfront te bellen. Voor ouders komt dit niet altijd over als een goed teken.

Zo krijgen organisaties vaak telefoontjes met de vraag of het wel goed gaat met hun kind aangezien ze niet hebben gebeld. Na navraag bij het kind is de uitkomst altijd hetzelfde: het gaat super! Ouders willen we dan ook aanraden om zich niet te druk te maken maar er juist op te vertrouwen dat alles goed gaat. Sterker nog om zich alvast te verheugen op alle leuke verhalen die jullie te horen zullen krijgen zodra jullie je kind weer op halen.

Ga met veel plezier en goed voorbereid op zomerkamp in 2022.