7 Redenen om op zomerkamp te gaan

In dit artikel lees je:

1. Op zomerkamp plezier hebben

De school zit erop en jouw kind heeft een lange vakantie voor de boeg. Het liefst hoop je dat ze elke dag buiten in de frisse lucht spelen en zo min mogelijk denken aan een Ipad of mobiele telefoon. Je hoopt dat ze zichzelf vermaken, nieuwe dingen gaan ontdekken en onverwachte ervaringen opdoen. Dat is het ideaalbeeld die niet zo heel vaak werkelijkheid wordt, of toch wel?

Dit is zeker realiseerbaar tijdens een zomerkamp in Nederland! In dit artikel lees je de 7 reden waarom jouw kind een onvergetelijke ervaring opdoet tijdens een kamp in de zomervakantie. klik hier als je wilt weten welke soorten zomerkampen er in Nederland in 2021 worden georganiseerd.

2. Beperkte telefoontijd op kamp

Beperkte telefoontijd op kamp
Iedere organisatie heeft een ander telefoonbeleid. Bij de meeste zomerkamporganisaties worden de mobiele telefoons ingenomen. Dit omdat er op kamp tijd moet zijn voor plezier, vrienden en genieten van een unieke beleving. Bij Summer Camps Holland hebben ze dit beleid ook en plannen ze iedere avond een “belmoment” in. De NOS heeft in 2019 ook aandacht geschonken aan het telefoonprotocol tijdens zomerkampen.

"Bij ons mogen kinderen even naar huis bellen als ze dat willen. De ervaring leert, dat de kinderen de eerste dag nog graag hun telefoon willen hebben. Leuk om te merken dat de belangstelling, afgezien van kinderen met heimwee, in de loop van de week afneemt.Een veelgehoorde uitspraak; Ik hoef niet te bellen, ik zit net een spelletje te doen. Door écht te spelen, nieuwe vrienden te maken en de hele week bezig te zijn met activiteiten gaat er een hele nieuwe en mooie wereld voor ze open waar een telefoon geen onderdeel van is."

– Sietse Pöpping, Summercamps Holland

3. Ontwikkelen sociale vaardigheden

Alle zomerkampkinderen met crew zijn één grote en hechte groep. In deze groep heb je respect voor elkaar en heb je elkaar nodig om het leuk te hebben. Kinderen leren om elkaar te helpen en zien dat helpen ook nog eens heel erg leuk is. Daarnaast zijn ze constant met andere kampgenoten in één ruimte, slapen ze op dezelfde kamers, eten ze als één groep en ondernemen ze gezamenlijk activiteiten. Hierdoor leren kinderen delen, afspraken maken, communiceren en rekening houden met elkaar. Zo ontstaat er op een natuurlijke manier een situatie die kinderen in staat stelt zich te ontwikkelen op het gebied van zorgzaamheid, samenwerking en persoonlijke ontwikkeling.

zomerkamp-van-4-dagen
zomerkamp-kano

4. Kamp in een natuurlijke omgeving

Kinderen hebben door de drukte van alledag steeds minder te maken met de natuur. Onderzoek in de VS heeft uitgewezen dat een kind gemiddeld 5 en half uur per dag met een elektronisch medium (computer, televisie, spelcomputer etc) bezig is. Dit baart veel ouders zorgen. In Nederland is dit wellicht nog iets minder, maar ga maar na hoe vaak jouw kind voor de tv of achter de computer zit. Actief zijn samen met andere kinderen in een natuurlijke omgeving stimuleert de capaciteiten en vermindert stress.

5. Kampvrienden voor het leven

Voor veel ouders en kinderen is dit het spannendste aan op zomerkamp gaan. Vindt mijn kind wel aansluiting bij de groep? Wat als mijn kind het niet leuk vindt? Toch worden er elk jaar in de zomervakantie door heel Nederland vriendschappen voor het leven worden gesloten! Bij elke zomerkamporganisatie wordt goed nagedacht hoe het ontvangst plaatsvindt. Dit is een belangrijk moment omdat iedere kampdeelnemer zich zo snel mogelijk op zijn of haar gemak wilt voelen. Om in de flow te komen en elkaars naam te leren worden er dan vaak verschillende kennismakingsspellen gehouden. Een zomerkamp week zit sowieso al bomvol leuke activiteiten, door lekker bezig te zijn met andere kampdeelnemers vergeten kinderen even het thuisfront en voelen ze zich snel op hun gemak.

zomerkamp-kampvrienden1

6. Onverwachte ervaing opdoen

Al vanaf 2014 verschijnen er steeds meer onderzoeken die aantonen dat kinderen zichzelf steeds minder ontdekken. Alles gaat in een vast stramien en ouders zijn bij veel buitenschoolse activiteiten betrokken. Dit terwijl kinderen ook zelf moeten ontdekken waar hun kwaliteiten liggen, wat ze leuk vinden en waar ze zich in willen ontwikkelen. Kinderen ondernemen tijdens een zomerkamp week in Nederland doorgaans veel nieuwe activiteiten. Ze gaan bijvoorbeeld Archery Tag doen, naar een klimbos, wakeboarden en doen verschillende avondspelen zoals levend stratego of een spannende dropping. Sommige kinderen vinden dit in het begin nogal spannend, maar door het gewoon te doen zien ze vanzelf in dat ze veel meer kunnen dan ze zelf denken. Zo zijn er kinderen die bijvoorbeeld klimmen op hoogte spannend vinden. Maar na enkele pogingen in de klimtoren of boulderhal en aangemoedigd door andere kampdeelnemers, klimmen ze vervolgens helemaal naar boven en zijn ze er ook nog eens heel bedreven in. Of ze durven eigenlijk niet in een kano maar ontdekken dat het eigenlijk helemaal niet eng is en het juist heerlijk is om in de natuur een tocht te varen. Daarnaast is er tijdens elk zomerkamp ook genoeg vrije tijd waarin kinderen zelf kunnen bepalen wat ze willen doen. Een hut bouwen, een potje voetbal, een spelletje of een spelletje tafeltennis? Kortom ze gaan zelf op ontdekking!

7. Zelfstandig(er) worden

Op kamp moeten kinderen zelf hun beslissingen maken zoals kleren aantrekken, bord leeg eten, eigen lunchpakketje maken (hoeveel ga ik eten ’s middags), op tijd gaan slapen (natuurlijk ziet de crew hier ook op toe). Maken ze de verkeerde beslissingen dan hebben ze alleen zichzelf ermee. Bovendien leren ze ook anderen om hulp te vragen als iets ze nog niet lukt. De hiervoor genoemde voorbeelden zijn wellicht voor veel kinderen dagelijkse kost maar dat geldt zeker niet voor alle kinderen en jeugd in Nederland.

Zomerkampen-ontdekken-wakeboarden

Kamp overzicht

Op zoek naar een onvergetelijk zomerkamp voor jouw kind in de leeftijdscategorie 8 t/m 10, 10 t/m 12, 12 t/m 14 of 14 t/m 16? jaar? Bekijk dan hier het kamp overzicht.