Zomerkampaanbieder en de omgang met regels en situaties

Wij waren in de veronderstelling om jou mee te nemen in de verschillen tussen de omgang in zomerkamp regels en situaties die de verschillende zomerkampaanbieders hanteren. Echter kwamen wij er tijdens het uitzoeken achter dat zomerkampaanbieders eigenlijk nagenoeg dezelfde regels hanteren. In deze blog zetten wij ze voor jou onder elkaar. Mochten er kleine verschillen te vinden zijn zullen wij deze uiteraard benoemen.

Om een zo compleet mogelijk overzicht te geven van hoe organisaties omgaan met verschillende situaties, hebben wij gekeken naar de meest gestelde vragen en de antwoorden hierop. Voor deze vergelijking zijn de zomerkampen van Summer Camps Holland, Vinea zomerkampen, Tweehek jeugdvakanties, 25° Noord, Outdoor Valley kampen, Fun 2 Stay zomerkampen en Club Adventure jeugdvakanties gebruikt.

logo's-zomerkamp-organisaties

Mobiele telefoons op zomerkamp

Op vrijwel elk zomerkamp draait het vooral om het buiten zijn en activiteiten ondernemen met de groep. Daarom is het de meest voorkomende regel dat telefoontjes bij aankomst worden ingenomen door de organisatie. Niet alleen om er voor te zorgen dat kinderen niet te veel tijd besteden op hun telefoon maar ook om eventueel verlies, schade of diefstal te voorkomen. Nu is het natuurlijk niet zo dat kinderen totaal niet bereikbaar zijn voor hun ouders. Meestal is er dagelijks, tijdens een rustmoment die vaak vlak voor of na het eten vallen, een uurtje ingepland waarop kinderen de mogelijkheid krijgen om met hun telefoontjes naar huis te bellen.

Mocht uw kind nog niet beschikken over een eigen mobieltje of wilt u als ouder liever de mobiele telefoon thuis laten is dat geen enkel probleem. Kinderen kunnen dit aangeven aan de begeleiding en krijgen dan de mogelijkheid met een telefoon van de organisatie zelf naar huis te bellen. Als u zelf in contact wil komen met uw kind kunt u vaak tussen kantooruren naar het kantoor bellen van de desbetreffende zomerkamporganisatie. Mocht er een noodgeval voorkomen waarvoor u uw kind moet bereiken is er altijd een mogelijkheid om het noodnummer van de organisatie te bellen.

Zomerkamp-activiteit-vlotbouwen

Bij Vinea mogen kinderen tussen de 12 en 15 die in Nederland verblijven, kinderen tussen 10 en 13 die in België verblijven en kinderen tussen de 10 en 16 die naar Engeland gaan wel hun eigen telefoon in bezit hebben overdag. ’s Avonds worden de telefoons wel ingenomen dit om er zeker van te zijn dat kinderen ’s nachts een goede nachtrust krijgen en niet te veel met hun telefoontjes bezig zijn. Voor de kinderen uit de leeftijdscategorie 13 tot 15 die in het buitenland verblijven gelden geen specifieke afspraken met betrekking tot het mobieltjes gebruik. Wel wordt gevraagd om hun telefoon weg te stoppen tijdens de activiteiten, het eten en andere gezamenlijke momenten.

Zakgeld op Zomerkampen

Voor elk kamp is het zo dat het niet nodig is om zakgeld mee te geven, alles wordt namelijk verzorgd voor de kinderen van maaltijden tot tussendoortjes. Mocht het zo zijn dat u toch graag wat geld mee geeft aan uw kind om bijvoorbeeld een souvenirtje of ansichtkaart te kunnen kopen wordt er vanuit veel kampen geadviseerd om dit bedrag klein te houden. Zoals eerder benoemd is het niet nodig voor kinderen om zakgeld mee te nemen en tevens is de kans op verlies groot.

Fun 2 Stay heeft bij hun zomerkampen een kampwinkeltje waar de kinderen snoepjes, slushpuppy en frisdrank kunnen halen. Dit allemaal is te koop voor een gemiddelde prijs van €0,80. Hiervoor is dus ook geen groot bedrag aan zakgeld nodig.

Zwemdiploma op zomerkamp

Bij alle zomerkampen zit zwemmen of een andere wateractiviteit in het programma. Meestal is het gebrek van een zwemdiploma hierbij niet een probleem, mits dit van tevoren is aangegeven. Dit zodat de kampleiding zich ervan bewust is dat deze kinderen geen zwemdiploma hebben en ze hiervoor extra maatregelen kunnen treffen. Als er dan bijvoorbeeld vlotbouwen op het programma staat wordt er extra goed opgelet en draagt diegene ten alle tijden een zwemvest.

Bij sommige kamp organisaties is de beslissing genomen om een zwemdiploma wel een verplicht iets te maken om mee te kunnen op zomerkamp. Dit is bij Tweehek jeugdvakanties en Outdoor Valley het geval.

Kanovaren-op-kamp

Mijn kind komt alleen op kamp

Van veel ouders komt de vraag, of kinderen zich alleen kunnen opgeven voor de zomerkampen. Natuurlijk kan dat! Sterker nog, ieder jaar gaan veel kinderen in hun eentje op zomerkamp. Doordat een kamp vrijwel altijd begint met leuke kennismakingsspellen en voorderest zijn ingevuld met groepsactiviteiten is het contact leggen met andere kinderen snel gebeurd. Ook is kampleiding hier bij de start van een kamp altijd heel alert op en staat het creëren van een groepsdynamiek (waarin ieder kind betrokken wordt) centraal. Tijdens de kampen zien organisaties vaak dat er mooie vriendschappen ontstaan.

Mijn kind komt met broer, zus, vriend of vriendin op kamp

Mocht het alleen op kamp gaan toch een beetje spannend zijn, of lijkt het juist geweldig om zo’n kampervaring te delen, dan kan iemand zich natuurlijk ook samen opgeven. Bij alle organisaties is het mogelijk om van tevoren door te geven dat diegene samen komt, hiermee kan de organisatie vervolgens rekening houden met bijvoorbeeld de indeling van de slaapruimtes.

Ziplinen-op-zomerkamp

Bijzonderheden op kamp (bijvoorbeeld medicijngebruik, een verjaardag, (lichte) gedragsstoornissen, dieetwensen of allergieën)

Een “bijzonderheid” melden die hoort bij een kind klinkt wellicht een beetje neerbuigend. Toch is het iets wat elke zomerkamporganisatie snapt en waar ze dagelijks mee te maken hebben. Dieetwensen en allergieën zijn geen enkel probleem maar dienen wel tijdig aangegeven te worden bij de aanmelding. Een verjaardag tijdens een zomerkamp is natuurlijk extra leuk. Als de organisatie hier van tevoren vanaf weet kunnen zij iets leuks regelen voor de jarige. Ook (Lichte) gedragsstoornissen zijn niet meteen een probleem. Dit kan bij de aanmelding van uw kind worden doorgeven aan de zomerkamporganisatie. Vaak nemen organisaties dan contact met u op om te bespreken of er extra begeleiding nodig is en zo ja in welke vorm. Het is wel zo dat kamporganisaties niet bewust zijn ingericht op kinderen met gedragsstoornissen.

Het opgeven van bijzonderheden blijft elk jaar voor kamporganisaties één van de belangrijkste onderwerpen bij het doen van een boeking. Het komt helaas nog vaak voor dat ouders dit veld leeglaten waardoor kampleiding onvoldoende op de hoogte is van de situatie van het kind en niet goed weet hoe daar op te reageren. Ook kleine bijzonderheden plus de manier hoe hier mee om te gaan kunnen van grote waarde zijn voor een organisatie.
Een voorbeeld: Mijn kind heeft faalangst en kan daar erg verdrietig van worden, als hij een activiteit niet “haalt” probeer hem dan positief te coachen en te helpen. Dan zal je zien dat hij er snel overheen is.

Zomerkamp-meisje-vlotbouwen