Urban Sports jeugdkamp in 2021!

In dit artikel lees je:

Urban Sports is de laatste jaren enorm gegroeid in populariteit. In 2021 wordt het eerste Urban Sports kamp van Nederland georganiseerd. In deze blog lees je wat Urban Sports inhoudt en wat belangrijke disciplines zijn binnen deze sport. Daarnaast krijg je een tipje van de sluier over de inhoud van dit nieuwe zomerkamp!

Wat is Urban Sports?

Je ziet het vast wel eens voorbij komen op filmpjes of gewoon live in de stad, bij een speel of skatepark of op een bedrijventerrein. Mensen die over daken springen, op hun hoofden draaien of krachtige bewegingen maken aan een rekstok. Dit zijn allemaal urban sporters!

“The world is our playground” is een term die vaak gebruikt wordt bij de omschrijving van Urban Sports. Waar jij een bankje ziet, zien zij een obstakel. Waar jij de trap neemt, springen zij eroverheen. Urban Sports en de beoefening hiervan wordt steeds populairder in Nederland. Het is eigenlijk al lang geen hype meer maar een verzameling van sportdisciplines die door enorm veel (voornamelijk) jongeren in Nederland wordt beoefend. Je hebt niks nodig om te beginnen en je kunt het overal doen, hoe laagdrempelig wil je het hebben? 

urban-sports-zomerkamp
zomerkamp-urban

Creëer je eigen stijl!

Daarnaast is het erg populair doordat er een hele open, prettige en niet competitieve community omheen zit. Iedereen moedigt elkaar aan, motiveert en helpt om het beste in iedereen naar boven te halen. Ook zijn alle urban sportdisciplines erg vrij en toegankelijk, er bestaan geen vaste regels of technieken. Iedereen ontwikkelt tijdens de sport een eigen ‘style’ en bedenkt nieuwe tricks en/of bewegingen.

Reden genoeg dus voor het organiseren van het stoerste zomerkamp van Nederland: Het Urban Sports kamp! Tijdens dit zomerkamp komen de (misschien wel) 3 bekendste Urban Sports aan bod; freerunning, calisthenics en hiphop/breakdance. Dit allemaal onder professionele begeleiding van gespecialiseerde sporters binnen hun eigen discipline!

Het Urban Sports Kamp

Het Urban Sports zomerkamp duurt in totaal één week en wordt georganiseerd van zondag t/m zaterdag. De kamplocatie is op het Base Camp van Summer Camps Holland in Braamt (Gelderland). Tijdens het kamp is er elke dag een ander programma en komt er elke keer een andere Urban Sport aan bod met een andere trainer/coach. Het is dus een combinatie van een hiphop kamp, een freerun kamp en een calisthenics kamp! Het hoogtepunt van het kamp is een bezoek aan een grote verlaten urban fabriek in Duitsland. Hier kan alles wat er die week geleerd is op een veilige manier in praktijk gebracht worden. Verder in dit artikel worden de 3 Urban Sports verder toegelicht.

Alleen maar Urban Sports?
De kamplocatie is gelegen op een outdoorterrein van meer dan 12 hectaren groot. Het leuke aan het kamp is dat er een combinatie wordt gemaakt van (outdoor)activiteiten en het Urban Sports programma. Zo wordt er bijvoorbeeld ook geklommen op een klimtoren, vlotten gebouwd en gemountainbiket. In de avonduren worden er leuke avondspelen of een dropping georganiseerd en is er tijd om te chillen bij het kampvuur.

zomerkamp-kids-freerun

Freerunning tijdens jouw kampweek

Met gigantische sprongen, indrukwekkende salto’s en rotaties over elke as manoeuvreren freerunners zich over obstakels. Muren, daken, trappen, banken, stangen, niks is te gek!

De workshop freerunning bestaat uit twee onderdelen: freerunning en parkour. Bij freerunning ga je aan de slag met voornamelijk indrukwekkende bewegingen en coole tricks en bij parkour ga jij leren hoe je zo snel en efficiënt mogelijk van punt A naar punt B kunt komen! De workshop begint in een gymzaal, hier wordt een veilige omgeving gecreëerd waar beide disciplines aangeleerd worden. Dit wordt gedaan door bijvoorbeeld situaties uit de stad na te bouwen. Tijdens deze workshop word jij uitgedaagd om op een veilig en gecontroleerde manier je eigen grenzen te verleggen. Ook zul jij je eigen style en technieken/tricks gaan bedenken! Wanneer je de bewegingen in de zaal onder de knie hebt neem je die de volgende dag mee wanneer de groep op verschillende ‘spots’ in de stad die technieken gaan toepassen.

 

Niets moet. Alles mag!

Al deze bewegingen kunnen best spannend zijn, daar zijn de trainers zich dan ook helemaal van bewust. Het motto tijdens deze workshops is dan ook: niks moet, alles mag! Wanneer jij je niet fijn voelt bij het maken van bepaalde bewegingen hoef je dit ook niet te doen. Aan de andere kant; wanneer jij graag meer uitdaging wilt dan kun je die direct krijgen! Doormiddel van challenges die je krijgt van de trainers kan er getraind worden op elk niveau.

Deze freerunning workshops worden gegeven door trainers van Flipping Taco. Ze hebben jarenlange ervaring binnen beide disciplines, doen regelmatig mee aan wedstrijden, geven freerunlessen en geven regelmatig shows! Ze hebben dus enorm veel ervaring en zullen bij een training ook zelf regelmatig over de obstakels heenvliegen. Iedereen traint namelijk met elkaar en niemand afzonderlijk! 

zomerkamp-freerunnen

Calisthenics tijdens het Urban Sports Kamp

Calisthenics is één van de nieuwste Urban Sports! Deze discipline lijkt op fitness en wordt ook vaak in combinatie met fitness gebruikt. Tijdens Calisthenics ligt de focus voornamelijk op het trainen met je eigen lichaamsgewicht.

Dit kan door bijvoorbeeld pull-ups, push-ups en sit-ups. Maar in de wereld van de Calisthenics is nog veel meer te beleven! Denk bijvoorbeeld aan ninja warrior, hierbij worden ook vaak obstakels overwonnen met behulp van Calisthenics.

Naast ninja warrior is er bij Calisthenics ook een freestylevorm, in deze freestylevorm worden ook wedstrijden gegeven. Tijdens een freestyle maak jij een combinatie tussen krachtige houdingen en explosieve bewegingen aan bijvoorbeeld een rekstok en een dip bar. Tijdens deze workshop zul jij, onder professionele begeleiding, kennismaken met deze drie vormen van Calisthenics. Je zult een stukje ninja warrior doen op een echt parkour, je gaat aan de gang met verschillende freestyletricks en creëert hiermee een eigen ‘routine’. Daarnaast zul je al je kracht moeten verzamelen voor tijdens de workout!

Deze workshop wordt gegeven door Sport instinct. Ze trainen zelf al jarenlang en dit is hun manier van fit blijven. Daarnaast reizen deze mannen de hele wereld over om hun passie voor Calisthenics te delen!

Hip-hop en Breakdance tijdens jouw kamp!

Deze Urban sport is ontstaan in de Bronx, in de straten van New York op een aantal kartonnen dozen. Niks is er meer Urban als Hip Hop en Breakdance! Tijdens het kamp krijg je workshops breakdance en Hip-Hop. Je gaat aan de slag met verschillende Hip Hop routines en vette Breakdance moves zoals de headspin en de windmill!

Deze workshop wordt gegeven door de docenten van Urban Dancers. Urban Dancers is een toonaangevende dansschool die al acht jaar lang gespecialiseerd in het geven van workshops, lessen en shows door heel Nederland

zomerkamp-hiphop

Kamp overzicht

Op zoek naar een onvergetelijk zomerkamp voor jouw kind in de leeftijdscategorie 8 t/m 10, 10 t/m 12, 12 t/m 14 of 14 t/m 16? jaar? Bekijk dan hier het kamp overzicht.