Top 5 Zomerkamp tips

In dit artikel lees je:

Elk jaar gaan honderdduizenden kinderen en tieners op zomerkamp in Nederland. Vaak is de keus voor een kamp geen moeilijke opgave. Hou je van paarden dan ga je op ponykamp, organiseert de hockeyclub een kamp in de zomervakantie, dan ga je daar als kind heen samen met teamgenootjes. Echter kan het ook andersom, een kind of tiener wil op zomerkamp maar heeft eigenlijk geen idee wat voor zomerkamp hij of zij moet kiezen. In deze blog lees je 5 tips voor een onvergetelijk zomerkamp in 2021.

1. Zoek de nattigheid op tijdens zomerkamp

Sommige kinderen zijn echte waterratten. Ga aan de zee liggen en ze kunnen zich de hele dag vermaken in het zand en in het water. In Nederland zijn er genoeg kampen te bedenken waar deze kinderen of tieners helemaal los kunnen gaan. Vaak is dit gekoppeld aan één of meerdere  watersporten. De bekendste zijn de zeilkampen . Diverse zeilscholen in Nederland toveren zich in de zomervakantie om tot  zomerkamp aanbieder. De kampen specificeren zich vaak tot één discipline, kinderen en tieners gaan dan de hele week (leren) windsurfen of jeugdzeilen. Ook een wakeboard kamp is erg populair in Nederland. Wakeboarden is een sport die je doorgaans niet elke dag doet in Nederland. Tijdens de zomerkampweek leren kinderen om te wakeboarden, zijn ze er erg bedreven in dan komen er verschillende trucs aan de orde. Een echte uitdaging dus!

zomerkamp-tip-zeilkamp
zomerkamp-nederland-mobile

2. Kies “veilig” voor een survivalkamp of avonturenkamp

Voor de echte twijfelaars is het vaak een goede keus om een meer algemeen kamp te kiezen. Deze kampen zijn niet gericht op specifiek één onderwerp of sport maar zitten vol met leuke activiteiten die de meeste kinderen of tieners fantastisch vinden om te doen. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld survivalkampen of avonturenkampen. Tijdens het Adventure Camp voor tieners zijn de deelnemers de hele week actief bezig met leuke activiteiten. Ze gaan bijvoorbeeld kanovaren, naar het zwembad, ze gaan vlotvaren, ze gaan naar een klimpark en ze gaan een keer waterskiën. Ook worden er verschillende (avond) spelen georganiseerd zoals een dropping, levend cluedo en een movie night. Bij het Adventure For Kids Camp gaan ze o.a overdag tokkelen, naar een klimpark, naar de struisvogelboerderij en leggen ze ene survivalparcours af. Kortom; kampen met een divers aanbod van niet-alledaagse activiteiten die voor iedereen leuk zijn om te doen!

3. Op avontuur tijdens een kano Expeditie in Duitsland

Een uniek zomerkamp in Nederland is het Kano Expeditie Kamp voor tieners van 12-14 / 14-16 jaar. Dit is echt alleen weggelegd voor de tieners die niet snel een uitdaging uit de weg gaan en houden van het buiten zijn. Dit kamp vindt plaats op de rivier de Lippe in Duitsland. Een rivier die bekend staat als prachtige kanoroute met een constante stroming, verschillende stroomversnellingen tal van campings aangrenzend aan de rivier om te overnachten. Het kamp begint met een instructiedag, hier leren de deelnemers alle juiste kanotechnieken om de rivier te kunnen bevaren. De volgende dag wordt iedereen naar Paderborn in Duitsland gebracht waar de expeditie begint. Vanuit hier gaan de tieners samen met professionele instructeurs de tocht varen die 4 dagen in beslag neemt. Bagage kan meegenomen worden in waterdichte tonnen, elke dag wordt het kampement opgeslagen naast de rivier en wordt er een avondmaal gemaakt op zelf meegebrachte branders. ‘S avonds wordt er een kampvuur gemaakt en is het tijd voor gezelligheid en spelletjes. Kortom; een ongekend avontuur en een ervaring die de deelnemers nooit gaan vergeten!

zomerkamp-tip-kano-expeditie
zomerkamp-tip-ardennen

4. Unieke activiteiten tijdens Ardennenkampen

Wellicht een beetje een vreemde eend in de bij tussen al deze Nederlandse zomerkampen, maar ook een kamp in de Ardennen is een unieke ervaring voor elke tiener die wel van een uitdaging houdt. De Ardennen is best te reizen en tieners kunnen ook met de trein vanaf Rotterdam op bestemming komen. Geen kamp in Nederland maar wel binnen handbereik! Het leuke aan Ardennenkampen zijn de unieke activiteiten. Het terrein leent zich nou eenmaal voor activiteiten die we hier in Nederland niet kunnen doen. Waar de Ardennen natuurlijk om bekend staat zijn de klimroutes op hoogte. Er is geen enkele plek in Nederland die dit kan evenaren. Het is dan ook niet voor niets de plek waar tal van sportopleidingen in Nederland heengaan voor een actief schoolkamp waar ze leren klimmen, abseilen, low rope, high rope en klettersteigen. Kortom; dé locatie voor een actief zomerkamp met unieke (klim) activiteiten in een prachtige bosrijke omgeving.

5. Gek op dieren?

Zoals in de inleiding vermeld worden er in Nederland tal van ponykampen georganiseerd, fantastisch leuk voor kinderen die gek zijn op paarden en pony’s! Waar wat als een kind of tiener gewoon gek is op dieren in het algemeen? Dat het niet uitmaakt of het snorharen heeft, 2 poten of 4 poten, schubben of een staart? Daarvoor worden ook speciale dierenkampen georganiseerd. Tijdens het Dierenkamp voor kinderen ligt de nadruk voornamelijk op het (bekijken van) wilde dieren. Zo gaan de kinderen naar de Apenheul waar ze zich tussen de rondlopende apen zullen begeven. Ook gaan ze op expeditie in Burgers Bush en mogen struisvogels uit de hand worden gevoerd bij de struisvogelboerderij. Bij het dierenverzorging kamp voor tieners ligt de nadruk meer op het verzorgen/de omgang met dieren. Er staan minipaardjes op het terrein die verzorgd moeten worden, ze gaan aan de slag met een hondentrainster, ze leren over de gezondheid van dieren en ze mogen een kijkje nemen achter de schermen bij Wildpark Anholt. Hier mogen de dieren echt gevoerd en verzorgd worden en staan ze oog in oog met o.a bizons, vossen, dassen, Lynxen en wolven.

Zit hier geen leuk kamp tussen? Klik dan hier om te zien welke verschillende zomerkampen er in Nederland worden aangeboden in 2021.

zomerkamp-tip-dieren

Kamp overzicht

Op zoek naar een onvergetelijk zomerkamp voor jouw kind in de leeftijdscategorie 8 t/m 10, 10 t/m 12, 12 t/m 14 of 14 t/m 16? jaar? Bekijk dan hier het kamp overzicht.