Op zomerkamp in de Ardennen

In dit artikel lees je:

In deze blog nemen wij jou mee op een avontuurlijke reis tijdens een zomerkamp in de Ardennen. Hierbij wordt het Ardennen Adventure Camp uitgelicht door de ogen van een kampbegeleider tijdens de zomer van 2020. Er wordt van dag tot dag beschreven hoe de kampweek is opgebouwd.

Het basiskamp in de Ardennen

Het basiskamp staat op een camping, gelegen aan de rivier de Lesse. Vanuit hier worden er verschillende   buitensportactiviteiten georganiseerd zoals: Mountainbiken, rotsklimmen, kanoën, Speleologie (grotten verkennen) en nog veel meer. Naast deze avontuurlijke buitensportactiviteiten worden er op het zomerkampterrein ook andere sport- en spelactiviteiten gedaan zoals: voetbal, basketbal, frisbee, volleybal en andere buitenactiviteiten. Ook is er dagelijks tijd om te chillen en een lekkere frisse duik te nemen in de rivier.
zomerkamp-ardennen

De start van het Zomerkamp!

Het is zondag en de eerste dag van het kamp is een feit, het is de dag waarop er gezonde spanning in de lucht hang voor een onvergetelijke kampweek. Iedereen komt vandaag aan op de camping in de Belgische Ardennen. De een wordt met de auto gebracht en voor de andere begint het avontuur al op Rotterdam CS, om samen met een begeleider en andere kampdeelnemers naar België af te reizen met de trein. Eenmaal aangekomen op de camping word je verwelkomd op het basiskamp waar de gezamenlijke (kook)tent en de verblijfstenten al klaar staan. Op het moment dat iedereen is aangekomen en een tent heeft gevonden zal de week worden afgetrapt met de centrale opening.
 
Hier worden de kampregels verteld maar ook de planning voor de komende week. Na de aftrap heeft iedereen lekker de tijd om zijn spullen rustig uit te pakken en de camping te verkennen. Na het avondeten en het afwassen zal het avondprogramma beginnen. Hier worden verschillende
kennismaking spelletjes gespeelt waarna iedereen elkaar goed kent. De eerste dag is dan alweer voorbij, op dag twee begint het grote avontuur dan ook echt.

Wat gaan we doen? Klimmen!

Deze dag staat in het teken van top rope rotsklimmen! Nadat de wekker is gegaan, iedereen zijn ontbijt heeft gehad en de lunchtrommels zijn gevuld vertrekken we voor het eerste avontuur. We beginnen met de uitleg van de klimmaterialen. Iedereen doet zijn gordels en helmen aan, de touwen worden verzameld en de wandeling naar het klimgebied begint. Als we naar het klimgebied lopen komen de indrukwekkende rotsen steeds dichterbij, de rotsen worden steeds groter tot we bij de voet van de 18 meter hoge rots aankomen. Eenmaal aangekomen bij het klimgebied worden de touwen uitgehangen door de instructeur en vindt instructie plaats. Vervolgens is hét moment daar en mogen de eerste avonturiers naar boven kunnen klimmen. Na de klim van 18 meter staat er boven op de rots een geweldig uitzicht te wachten over de Lesse Vallei. En als je goed kijkt kan je vanaf de top van de rots de locatie van het zomerkamp zien liggen. Na een ochtend vol klimmen is het tijd voor de lunch onder aan de rots. Als de lunch eenmaal op is vertrekken we naar het volgende klimgebied op 5 minuten afstand. Dit is een zeer bijzondere plek. Als je wilt kan je hier door een grot omhoog klimmen en door een opening in de rots weer naar buiten klimmen. Als we ‘s-middags zijn uitgeklommen gaan we weer terug naar het basiskamp voor ons avondeten. Na het eten vertrekken we naar een veld boven op de berg voor een avontuurlijk en energiek spel waar iedereen enthousiast van wordt. Na deze eerste intensieve dag is het tijd om lekker te gaan slapen en te dromen over de avonturen van die week.

Op ontdekking!

Op de derde dag gaan wij de Ardennen ontdekken tijdens een mountainbiketocht. Dit is anders mountainbiken dan in Nederland, het begin van de tocht begint meteen met een uitdagende klim naar de top van de berg. Maar iedereen weet dat als je omhoog gaat je ook weer naar beneden toe mag. Voordat we bij de lange spannende afdaling zijn fietsen we eerst nog over het glooiende heuvellandschap en de Belgische velden en bossen. Eenmaal beneden in het dal aangekomen hebben we een geweldig modderpad voor ons liggen. Lukt het jou om schoon van de mountainbike af te komen? Of ga jij juist volgas door de modderplassen heen? Eenmaal terug op de camping is het  tijd om de fietsen schoon te spuiten en om een verkoelende duik te nemen in de rivier.

Na de duik is het alweer tijd voor de lunch. Als de lunch op is gaan we meteen weer door naar het volgende
avontuur; speleologie. Bij speleologie gaan we grotten verkennen. Als iedereen zijn zaklamp of  hoofdlamp heeft gepakt gaan we op zoek naar de grotten en eenmaal gevonden doen wij onze helmen op en gaan we op ontdekking in de duisternis. In de grot kunnen we verschillende kanten op en is er de mogelijkheid om door de kleinste openingen te kruipen. Als we ons door allerlei gaten en tunnels hebben gewurmd gaan we weer terug naar camping voor het avondeten. In de avond hebben we een rustig programma om een beetje bij te komen van alle indrukken.

ardennen-water-kamp

Back to basic!

De vierde dag is anders dan de andere, na het ontbijt gaat iedereen zijn tas inpakken voor de bivak in het Belgische bos. Alle slaapzakken en matjes worden weer ingepakt en de tassen worden in de aanhanger geladen zodat wij daar gelukkig niet mee hoeven te lopen. We gaan deze dag hiken langs de Maas naar een mooi veldje waar we allemaal lekker kunnen zonnen, zwemmen en lunchen. Na de lunch gaat de wandeling verder waarna we aangekomen op de bivakplek. Hier wordt samen een mooie bivak opgebouwd. Met touwen en zeilen bouwen we de mooiste bivak die er bestaat zodat we lekker kunnen slapen. Word het een mooie heldere nacht dan kunnen we zelfs onder de sterren slapen! Maar voor het slapen moeten we natuurlijk ook nog eten, dat doen we boven een kampvuur tijdens de outdoor cooking! We gaan samen hout zoeken en we leren jullie hoe je vuur kan maken
met een firesteel. Na het eten hebben we een echte kampvuuravond met verschillende raadsels en herhalen. En als we geluk hebben dan hebben we nog een muzikale afsluiter met gitaar, liedjes en marshmallows bij het vuur.

back-to-basic-kamp

Van land naar water

Op dag vijf gaat de wekker vroeg. Na het opruimen gaan we ontbijten op de bivakplek, wordt de lunch gesmeerd, gaan de tassen weer in de aanhanger en begint de wandeling naar de kano instap. Na een mooie wandeling langs te rivier stappen we in de kano en maken we een prachtige tocht stroomafwaarts over de Maas. Onderweg zullen we nog stoppen om samen te lunchen aan de oevers van de rivier. Bij de eindbestemming aangekomen is het nog een half uurtje terug naar het basiskamp. Dit keer gaan we zelf koken op de camping! Na het avondeten dat we zelf hebben gemaakt wachten we tot het donder is om een “nacht” wandeling te maken. Hierbij vertellen wij van alles over de Belgische natuur en als we stil zijn en geluk hebben kunnen we misschien nog wilde zwijnen, herten, dassen, konijnen en ander wild spotten en horen.

Wordt een echte klimgeit!

De zesde dag van het kamp gaan we weer de rotsen op, we gaan namelijk een via verrata afeggen. Dit is het beklimmen van een berg doormiddel van een ijzeren kabel. Boven aan de top van de rots heb je het beste uitzicht van de vallei. Maar dat is niet alles, we moeten ook nog naar beneden toe. Dit doen we door te abseilen van de berg af naar beneden. Als iedereen de abseil heeft voltooid vertrekken wij richting het basis kamp zodat iedereen nog tijd heeft om te oefenen voor de bonte avond. Na het avondeten is het namelijk alweer de laatste avond. Gelukkig wel een avond vol gezelligheid en acts van zowel de jeugd als kampbegeleiders.

De laatste dag van het Zomerkamp

De laatste dag van het zomerkamp staat in het teken van opruimen. De gezamenlijke tent wordtopgeruimd en netjes gemaakt voor de volgende groep. Ook de slaaptenten worden leeggehaald en alles wordt weer ingepakt zodat iedereen alles weer mee terug naar huis neemt. Het kamp zit er dan helaas al weer op en de eerste ouders komen aan op de camping om hun kroost op te halen van een onvergetelijke zomerkamp week. De kinderen die met de trein terug naar Rotterdam gaan vertrekken samen met de kampbegeleider richting het station om samen terug te reizen. 
 
En dan is het zaterdagmiddag/avond en is iedereen weer lekker thuis van een onvergetelijke avontuurlijke vakantie in de Belgische Ardennen. Een jeugdkamp vol spannende en leuke avonturen die jij samen met de andere kinderen van kamp hebt gedaan. Waarbij je op de eerste dag bijna niemand kent en huiswaarts gaat met een hele groep nieuwe vrienden. Hiermee ga je misschien samen nog vaak goede herinneringen ophalen en nieuwe avonturen delen. De verhalen over de leuke activiteiten zullen nog vaak verteld worden aan familie en vrienden. Kortom; een zomerkamp in de Ardennen om nooit te vergeten met geweldige activiteiten!
ardennen-jeugdkamp

Kamp overzicht

Op zoek naar een onvergetelijk zomerkamp voor jouw kind in de leeftijdscategorie 8 t/m 10, 10 t/m 12, 12 t/m 14 of 14 t/m 16? jaar? Bekijk dan hier het kamp overzicht.