Hoe kies ik een betrouwbaar zomerkamp?

Zomerkampen worden steeds populairder in Nederland. En dat is maar goed ook want een zomerkamp is voor elk kind een onvergetelijke ervaring. De populariteit zorgt ook voor een toename in het aantal zomerkamporganisaties. Dit van kleine verenigingen tot grote commerciële organisaties die zelfs zomerkampen in het buitenland organiseren. Bij het kiezen van een betrouwbare zomerkamporganisatie zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten. Welke dit zijn lees je in dit artikel.

Zomerkampen in Nederland

Kwaliteit en veiligheid van kampen

In Nederland worden veel jeugdkampen en kinderkampen georganiseerd door heel veel verschillende organisaties. Sommige organisaties zijn lokaal en worden vanuit de buurt of gemeente georganiseerd met veel lokale vrijwilligers als begeleiding. Andere organisaties zijn landelijk vanuit een stichting of commerciële organisatie actief. Ouders willen het beste voor hun kind en willen een veilige omgeving voor hun kind op zomerkamp.

kwaliteit-veiligheid-zomerkamp

Bekijk de website en stel relevante vragen

Om een goede keus te kunnen maken bij welke organisatie u uw kind op kamp wilt laten gaan is het eerst belangrijk om op de website te kijken. Natuurlijk om te informeren wat voor soort zomerkampaanbod de organisatie aanbiedt die aansluit bij de interesse van uw kind. Het is ook belangrijk dat u informeert en bekijkt of “alles goed geregeld is”!

Stel enkele vragen op die u wilt weten van de organisatie, bijvoorbeeld:

 • Hoe is de zomerkampbegeleiding georganiseerd (hierover later meer)?
 • Heeft de organisatie een aansprakelijkheidsverzekering?
 • Zijn de activiteiten veilig?
 • Is het kampeten voldoend gevarieerd en wordt er voldoende rekening gehouden met diëten, allergieën en vegetariërs?
 • Hoe is de slaapaccommodatie of tenten ?

Tip, bekijk de FAQ: de eerste check die u kunt doen is of de website heldere antwoorden geeft op uw vragen. Bijvoorbeeld via een FAQ of veel gestelde vragen item. De meeste zomerkamporganisaties hebben een kopje Praktische info voor ouders en kwaliteit en veiligheid op hun website beschreven.

Waar is de zomerkamporganisatie bij aangesloten?

Daarnaast is het goed om na te gaan bij welke overkoepelende organisaties zomerkampaanbieders aangesloten zijn. Als een aanbieder veel outdooractiviteiten in het programma heeft is het lidmaatschap van de VeBON (Vereniging van Buitensport Ondernemingen Nederland) een belangrijke club. VeBON leden werken vanuit een veiligheidsmanagement systeem (VMS) voor alle outdooractiviteiten. VeBON leden worden daarom ook ieder jaar opnieuw gekeurd door externe keurmeesters. Daarnaast is een lid altijd goed verzekerd, want dat is een eis vanuit het veiligheidssysteem. Ook geeft een lidmaatschap van HISWA-RECRON extra zekerheid omdat vanuit deze branchevereniging bedrijven optimaal ondersteund worden. 

logo-vebon-pms
Bekijk waar een zomerkamporganisatie bij aangesloten is.

Sociale veiligheid op kamp

Naast de Fysieke veiligheid is er nog een sociale veiligheid, misschien wel het belangrijkste aspect bij kinderkampen en jeugdkampen! Kinderen (en ouders) moeten zich veilig voelen, de zomerkamp omgeving, de crew en leiding moeten kinderen een veilig gevoel geven. Want dat is de basis voor een onvergetelijke kampbeleving. Een keurmerk kan daarin steun bieden. Bijvoorbeeld het CWO-diploma bij zeilkampen of het keurmerk kindervakanties. Ook in het veiligheidsmanagement systeem van de VeBON is sociale veiligheid vanzelfsprekend.

logo-keurmerk-kindervakanties

De meeste organisaties stellen daarvoor een handboek op en geven trainingen aan hun personeel, crew en instructeurs. Ook is het belangrijk om aan de voorkant, het aannemen van leiding voor de zomerkampen, zorg te besteden zoals een gedegen intake gesprek en het ontvangen van een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag). Tijdens de uitvoering van de kampen is het belangrijk dat de organisatie goed loopt.

 • Is het kantoor aanspreekbaar voor ouders?
 • Is er een noodtelefoon die dag en nacht bereikbaar is?
 • Kan de kamporganisatie adequaat inspringen op onverwachte situaties?
Alle zomerkampen in Nederland vind je hier

Algemene voorwaarden en annuleringsverzekering van een kamporganisatie

As je een kamp zomerkamp boekt wil je ook weten onder welke voorwaarden je boekt! Immers er kan zomaar iemand ziek worden in de familie of uw kind loopt een blessure op en kan niet aan het kamp deelnemen. Hoe zit het dan met annuleren?  In de algemene voorwaarden staan de afspraken knip en klaar beschreven! De Algemene voorwaarden van de diverse Brancheverenigingen zoals de VeBON, HISWA-RECRON of ANVR voldoen sowieso aan de wettelijke kaders van de Nederlandse wetgeving.

Heeft een organisatie zelf algemene voorwaarden opgesteld dan blijkt soms dat sommige wettelijke kaders ontbreken.

Daarnaast is het belangrijk te weten dat je bij annuleren ook recht hebt op een terugbetaling van het kampgeld. Daarvoor is een annuleringsverzekering wel noodzakelijk. Immers ook de kamp organisatie heeft al kosten gemaakt en/of een plekje vrij gehouden voor jouw kind die niet snel is op te vullen bij een annulering. Heb je al een doorlopende reisverzekering? Check dan de annuleringsclausule. Vaak bieden ook de zomerkamp organisaties zelf een aanvullende reis en annuleringsverzekering aan als je een kamp boekt.

Reisverzekering-zomerkamp

Garantieregeling kamporganisatie

Stel het gaat niet goed met de zomerkamp organisatie!  U heeft al een zomerkamp betaalt, maar de organisatie gaat failliet omdat die niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. In de regel kunt u dan fluiten naar uw centen! Tenzij de organisatie lid is van een garantiefonds. Want vanuit het garantiefonds wordt uw geboekte zomerkamp dan aan u terugbetaald.

SGR-Garant-kamp

Het is goed om te weten dat een lidmaatschap van een garantiefonds zoals bijvoorbeeld VZR-garant of de SGR ook van het bedrijf financiële eisen opstelt om deel te mogen nemen aan een garantiefonds. Een organisatie die lid is van een garantiefonds is dus al een financieel gezonde organisatie.

Beleid kampleiding

Het begeleiden van zomerkampen is mensenwerk. Kinderen vragen veel aandacht, en de dagen zitten bomvol leuke activiteiten en avondspelen. Dit betekent dat er wekelijks soms wel tientallen kampleiders op een zomerkampterrein aanwezig zijn!

Het is voor geen enkele organisatie haalbaar om zoveel mensen de hele zomervakantie vast in dienst te nemen. Het begeleiden van de zomerkampen is enorm gezellig, je leert nieuwe mensen kennen, hebt een leuke tijd met de kinderen en zorgt er samen voor dat elk kind met een succesbeleving naar huis gaat. Bij de organisatie van de zomerkampen wordt dan ook veel gewerkt met stagiaires en vrijwilligers.

begeleiding-zomerkamp-summercamps

Het is goed om te checken wat de policy is bij organisaties m.b.t de kampleiding, hierover is hiervoor al het één en ander beschreven. Andere terechte vragen kunnen zijn:

 • Is de zomerkamporganisatie op papier een erkend leerbedrijf?
 • Bij een kamp zijn kinderen weg van huis en komen ze in onbekende situaties terecht met (vooraf) onbekende kampgenootjes. Het is altijd goed om te checken of een zomerkamporganisatie bewust op zoek is en/of gebruik maakt van kampleiding met een pedagogische achtergrond.
 • Veel zomerkampen staan vol met stoere en spannende activiteiten. Als een zomerkamporganisatie deze zelf organiseert is het belangrijk dat dit wordt uitgevoerd door professionele (outdoor) instructeurs.
 • Wat is de structuur waarin een kamp begeleid wordt? Zijn er bijvoorbeeld wekelijks coördinatoren aanwezig?

Tot slot

Nou is het écht niet zo dat er in Nederland veel onbetrouwbare kamporganisaties zijn. Toch is het altijd goed om bepaalde zaken even te checken. Als organisaties bepaalde zaken niet goed op orde hebben dan is dat ook vaak terug te zien in de organisatie van de kampen. Heeft een organisatie bijvoorbeeld bepaalde keurmerken, is het een erkend leerbedrijf en is het aangesloten bij een garantiefonds? Dan kunt u er vanuit gaan dat het gewoon kwalitatief goede kampen zijn. Bekijk hier een overzicht van leuke zomerkampen in Nederland en de Ardennen!