Een kinderkamp begeleiden; hoe is dat nu eigenlijk?

Een kinderkamp begeleiden; hoe is dat eigenlijk? Je leest het in dit artikel.

Afgelopen mei vakantie kreeg ik de kans om een meivakantie kamp van Summer Camps Holland mee te kunnen draaien (leeftijd 8-10 & 10-12 jaar) als kampbegeleider. Voor mij was dit de eerste keer en daarom vond ik het ook een beetje spannend. Maar hoe dan ook begon ik dit avontuur met ontzettend veel zin om er een leuke week van te maken. En er op terugkijkend kan ik met zekerheid zeggen dat dat goed gelukt is!

De voorbereiding voor de kampleiding

Als (nieuw) crew lid begint jouw kampavontuur een stuk eerder, dan het moment dat de kinderen komen. Eerst ga je namelijk samen met de rest van de crew even rustig opstarten. Hierbij leer je elkaar al een beetje kennen, maar bespreek je vooral ook de komende dagen even samen door. Zo komt de planning aan bod, bespreken we eventuele bijzonderheden van kinderen die komen (zoals allergieën, medicijnen en gedragskenmerken) en maken we een onderlinge verdeling voor een paar zaken. Gelukkig kon je hier al merken dat het met de crew in ieder geval gezellig zal worden.

De start van het kinderkamp

Zodra dan de laatste dingen klaar waren gezet was het tijd voor de kinderen om bij ons op kamp te komen. Bij de inschrijving kregen alle kinderen meteen een T-shirt van dit Summer Camps jaar. Sommige kinderen hadden er meteen ontzettend veel zin in en andere vonden het juist wel een beetje spannend om nu echt gedag te moeten zeggen tegen hun ouders. Ik vond het zelf wel heel leuk om te zien dat de verschillen tussen de kinderen meteen zo kenbaar is.

Toen eenmaal ieder kind aanwezig was en iedere ouder gedag had kunnen zeggen, was het echt tijd om te beginnen. Als eerst is het natuurlijk belangrijk om elkaar een beetje te leren kennen. Om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen liepen we samen naar het grote veld om hier verschillende kennismakingsspelletjes te spelen. Als kampleiding mag je natuurlijk vol uit mee doen, sterker nog de kinderen moeten en willen jou ook leren kennen.

Toen iedereen elkaar in ieder geval bij de voornaam wist te benoemen, was het alweer lunchtijd. Door het slechte weer konden we helaas niet buiten eten maar, gelukkig was er genoeg plek binnen. Na de lunch was het tijd voor de eerste echte buitenactiviteit namelijk boogschieten en een survival rondje. Het is ontzettend leuk om de kinderen bezig te zien en plezier te zien hebben. Gelukkig vonden de kinderen het zelf ook ontzettend leuk.

Na het boogschieten en het survival rondje was er even tijd om de kamerindeling te doen. Veel kinderen hadden van tevoren een beetje spanning, of ze wel bij hun vriendje of vriendinnetje zouden komen. Gelukkig konden we dat voor iedereen voor elkaar krijgen. Toen iedereen eenmaal hun eigen bedje had gekozen was het alweer tijd voor het avondeten. Zodra het toetje ook was opgegeten, begon het avondprogramma met de kids code kraker. Hierbij werden de kinderen in kleine groepjes verdeeld en gingen ze met een kampbegeleider opzoek naar de schat.

Een bijzonder moment tijdens het meivakantiekamp

Aangezien ons kamp begon op 4 mei, herdenkingsdag, was het avondprogramma iets vervroegd, zodat iedereen weer op tijd binnen was. Als Summer Camps Holland vonden we het namelijk wel heel belangrijk om er voor te zorgen dat we met zijn allen om 20.00 twee minuten stil konden zijn voor de dodenherdenking. Om er echt een moment van te kunnen maken, besloten we om kwart voor acht iedereen in een grote kring te zetten. Wij, als crew, begonnen het groepsgesprek met vertellen welke dag het was en vragen wat de kinderen hierover al wisten. Ook konden ze, als ze dat wilde, een verhaal delen met de rest van de groep over dit onderwerp. Ik en de rest van de crew wisten eigenlijk niet zo goed wat wij hiervan konden verwachten, maar we waren allemaal positief verbaasd over hoe veel ze wisten te vertellen en de verhalen die ze deelde. Doordat we van tevoren rustig en gezamenlijk, over de 2 minuten en het belang hiervan hadden gesproken, was het dan ook muisstil om 20.00.

De avond

Na de twee minuten stilte kon iedereen nog wat voor zichzelf doen en hadden ze een beetje vrije tijd. Sommige besloten te gaan douchen andere gingen juist spelletjes spelen. Na zo’n drukke en vermoeiende dag merkten we als leiding, dat al deze indrukken best wel vermoeiend kunnen zijn voor zulke jonge kinderen. Zo kregen we zelfs van een paar al voor het avond eten de vraag of ze hun pyjama’s al aan mochten. Ergens was dit juist ook wel weer aandoenlijk.

Om 21.00 begonnen we om iedereen klaar te krijgen voor bed. Ook hierbij merk je, dat je echt met kinderen werkt. Je moet ze namelijk echt vertellen om hun tanden te poetsen en bij sommigen moet je ook even uitleggen dat het niet helemaal de bedoeling is om in je spijkerbroek te slapen. Zelf vond ik dit juist wat het zo leuk maakte, die aparte vragen waar je zelf al niet meer aan zou denken en gewoon de gedachtegang van een kind.

Toen iedereen eenmaal klaar was voor bed, is het vervolgens ook een leuke uitdaging om ze allemaal daadwerkelijk te laten slapen. Vooral de eerste nacht is voor de kinderen natuurlijk spannend. Zonder ouders en met hun vriendjes in een kamer willen ze natuurlijk helemaal niet slapen. Doordat de kinderen nog zo jong zijn en echt hun slaap nodig hebben, is het wel belangrijk om te zorgen dat ze echt gaan slapen. De eerste nacht hadden we ook een kind met heimwee, maar na goed contact met het kind en zijn moeder, hebben we toch besloten dat het voor hem beter was om naar huis te gaan. Door dit alles was de eerste avond wat later klaar dan gepland maar ja, met 26 kinderen mag je eigenlijk ook niet verwachten, dat alles precies via de planning verloopt toch? Ook dit maakt het werk juist zo leuk, de onvoorspelbaarheid en de creativiteit die dit meebrengt, om dingen op te lossen vanuit jou en de rest van jouw crewleden.

Dag twee van zomerkamp begeleiden

De volgende ochtend mag je als crew vroeg opstaan en het liefst al helemaal klaar zijn, voordat de kinderen wakker worden. Want om 8.00 is het tijd om de kinderen wakker te maken. De kinderen moeten zich natuurlijk allemaal nog klaarmaken en ondertussen zet een gedeelte van je team het ontbijt voor de kinderen klaar.

Na het ontbijt tijd voor alweer de volgende activiteit. Namelijk de kanospeurtocht. Hierbij ging ik bij twee jongentjes in de kano zodat we samen opzoek konden naar de bordjes met vragen. Helaas hadden we het weer niet helemaal mee, zodra we midden op het meer zaten. Alle kinderen kregen dan ook de optie om met hun kano naar de kant te gaan. De jongens bij mij in de kano daarentegen, waren natuurlijk niet van suiker en wilde de speurtocht koste wat het kost afmaken.

De middag

Nadat iedereen opgedroogd was en hun buikjes hadden gevuld met de lunch was het tijd om voor het eerst een activiteit buiten het terrein te doen. Vervoerd door de taxi’s gingen we namelijk met zijn allen naar het klimbos hier in de buurt. De kinderen vonden dat allemaal geweldig. Als crew is het natuurlijk een beetje anders, aangezien de kinderen in tweetallen zelf rond mochten lopen, was het een beetje wennen om ze niet de hele tijd te kunnen zien. Gelukkig hadden we een vaste plek en afgesproken, dat ze na elke keer dat ze een route afronden weer terug bij ons zouden komen. Hierdoor konden we het overzicht goed behouden!

De avond

Zodra we terug kwamen van het klimbos, konden we meteen aanschuiven voor het avondeten. Dit was ook wel nodig ,want na het avondeten hadden we alweer de volgende activiteit gepland. Namelijk kinder Paintball. Om iedereen op tijd te krijgen was even een uitdaging, maar is helemaal goed gekomen. We konden namelijk niet allemaal tegelijk daar terecht dus splitste we de groep in tweeën. De helft die nog even moest wachten op het paintballen kreeg de mogelijkheid om naar huis te bellen. Sommige kinderen hadden hier totaal geen behoefte aan, andere vonden het juist heel fijn.

Het paintballen zelf viel ontzettend in de smaak. Als crew konden we bij deze activiteit helaas niet mee doen maar zelf vanaf de zijkant was het ontzettend leuk om te zien. De kinderen gingen helemaal op in het spel en lieten niks aan het toeval over. Sommigen zaten er zo in dat ze zelf judorollen maakten over het gras. Alleen al het fanatisme en plezier bij de kinderen maakte het zo leuk om naar te kijken. Eenmaal terug op het terrein, was het tijd voor een gezellig kampvuur met zijn allen. En dat niet alleen, we gingen ook nog eens knakworstjes warm maken in het vuur en vervolgens opeten met een broodje. De kinderen vonden dit natuurlijk ook heel leuk en bijzonder. Na het kampvuur gaven de meeste kinderen zelf ook al wel aan dat ze moe waren, het was dan ook al wel bedtijd. Oftewel het hele avondriedeltje begon weer van voor af aan. De kinderen gingen zich klaar maken voor bed. Dit ging allemaal wel een stuk makkelijker dan de eerste avond. Natuurlijk ook omdat de kinderen zelf ook moe waren en het dus stiekem ook niet zo heel erg vonden om te gaan slapen.

Een dag vol spannende outdooractiviteiten

De volgende ochtend gingen we na het ontbijt klimmen en tokkelen bij ons op het terrein. Ik mocht bij het tokkelen helpen en ook vooral veel foto’s maken. Veel kinderen vonden het van tevoren wel spannend maar toen ze het eenmaal gedaan hadden waren ze allemaal heel enthousiast. Het klimmen viel ook bij vrijwel iedereen in de smaak.

Na de lunch was het ook alweer tijd voor de tweede activiteit buiten ons eigen terrein. We gingen namelijk fun golfen bij de golfbaan hier in de buurt. Wederom verdeelden we de grotere groep op zodat ieder crew lid ongeveer 5 kinderen in zijn groepje had. Met zulke dingen is het leuk om te zien hoe erg de kinderen opgaan in het spel, maar sommigen het ook totaal niet belangrijk vonden wat de uiteindelijke score is.

Zodra we terug kwamen op ons terrein was er tijd voor een douche moment. Alle kinderen moesten even gebruik maken van de douche, vooral gezien het kampvuur van de avond ervoor. Na het avond eten was het weer tijd voor een belmomentje. Sommige kinderen vonden het helemaal niet interessant om te bellen en speelde liever een spelletje of deden iets anders. Wat natuurlijk helemaal prima was.

De avondactiviteit van de donderdag was een filmavond. We hadden gekozen voor de film Bolt. Alle kinderen gingen er helemaal in op. Tussendoor hadden we een kleine pauze ingelast om wat te drinken uit de delen en iedereen kreeg wat lekkers. De hele avond was al een beetje uitgelopen dus zodra de film was afgelopen was het meteen tijd om klaar te maken voor bed. Hoe verder de week ging hoe makkelijker dit ook ging want de kinderen werden steeds vermoeider.

De laatste kampdag naar de boerderij

De volgende dag hadden we weer een drukke maar leuke dag voor de boeg. Na het ontbijt was het namelijk al meteen tijd om te vertrekken. Eigenlijk was het plan om naar de struisvogelboerderij te gaan maar deze planning liep iets anders omdat de man van die boerderij helaas ziek was. Gelukkig hadden we een leuk back-up plan, we gingen met zijn allen richting een melkvee boerderij. Hier kregen de kinderen uitleg over alle koeien en mochten ze in tweetallen hun eigen emmertje vullen met het voer voor een koe. Zo liepen we langs aardappelresten, gedroogd gras en nog meer. Aan het eind van de rondleiding was het tijd om de koeien ook echt te voeren met hun eigen gemaakte voer. Ze vonden het allemaal geweldig om met zo met de koeien om te gaan.

Aan het eind van de rondleiding mochten ze zelf ook nog even rond lopen op de boerderij en kregen ze een invulblad om hun eigen koe te “adopteren”. Superleuk natuurlijk! Naast de grote koeien in de stal hadden ze namelijk ook kalfjes waarvan er eentje zelfs die ochtend was geboren. Ook de stier van de boerderij was zo tam dat ze deze konden aaien.

Eenmaal terug aangekomen bij ons terrein was het tijd voor de kinderen om hun spullen te pakken en hun kamers op te ruimen. Niemand had hier natuurlijk zin in dus dit was een grappige uitdaging om het leuk te maken voor de kinderen. Zodra alles schoon was en de lunch opgegeten konden we naar buiten om op de shirtjes te schrijven zodat ze hun kampvrienden nooit zullen vergeten. Tot slot maken we een grote groepsfoto en is het alweer tijd voor de kinderen om terug naar huis te gaan.

Conclusie zomerkamp begeleiden

Kortom ik vond het een geweldige ervaring om als crew mee te mogen op een Summer Camp. Sterker nog, ik heb ontzettend veel zin om in de zomer terug te mogen komen en die keer zelfs een hele week mag komen draaien. Als crew leer je namelijk ook ontzettend veel zo ben je constant aan het samenwerken met zowel de rest van de crew als natuurlijk de kinderen. Ook ben je lekker creatief bezig want hoe vermaak je kinderen op rustmomentjes of wanneer ze juist even moeten wachten terwijl ze ergens juist veel zin in hebben. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk het plezier wat je beleeft. Zowel met de mensen van de crew als met de kinderen.

Zomerkamp begeleiden? Ik kan het zeker aanraden!