Dit lees je in dit bericht:

In de zomer van 2020 is wel gebleken dat zomerkampen in Nederland steeds populairder worden. Duizenden kinderen gaan op kamp en het aantal kamporganisaties neemt toe. Maar wat moet je voorbereiden, op basis waarvan kies je voor een bepaalde organisatie en waar kan je mee te maken krijgen gedurende het kamp? Je leest het in dit artikel!

De kampkeuze vooraf

Er zijn eigenlijk twee manieren om uiteindelijk tot de keuze voor een kamp te komen.

  1. Het uitgangspunt is een betrouwbare organisatie waarbij je vervolgens een passend kamp gaat zoeken.
  2. Het uitgangspunt is het zoeken naar een kamp aansluitend bij bepaalde interesses van de deelnemer. Bijvoorbeeld op een vergelijkingswebsite of op Google op zoek naar een Dierenkamp.
zomerkamp-organisaties-nederland
De Keuze is reuze. Wist jij dat er wel meer dan 50 zomerkamporganisaties in Nederland zijn? Van klein tot groot.

In beide gevallen is het altijd goed om goed uit te zoeken of de kamporganisatie de zaakjes goed op orde heeft. Niet dat er veel onbetrouwbare kinder- en jeugdkamporganisaties zijn maar als een dergelijke organisatie zaken m.b.t garanties en keurmerken niet heeft gedekt dan zie je dit ook vaak terug in de organisatie van de kampen. Zaken waar je zoals op kunt letten:

Beleid kampleiding

Het organiseren van zomerkampen is geen makkelijke opgave en er is veel kampbegeleiding nodig. Hoeveel crew er aanwezig is verschilt per organisatie. Het gemiddelde ligt rond 1 crewlid per 5 kinderen/tieners. Dus als er 100 kinderen aanwezig zijn, zijn er 20 kampbegeleiders nodig.

zomerkamp-begeleiders
Zomerkamp begeleiders

Het is voor geen enkele organisatie haalbaar om zoveel mensen 7 weken in dienst te nemen. Het begeleiden van de zomerkampen is ontzettend leuk en gezellig. Je leert nieuwe mensen kennen, hebt een leuke tijd met de kinderen en zorgt er samen voor dat elk kind met een succesbeleving naar huis gaat. Om dit te verwezenlijken wordt er veel gewerkt met stagiaires en vrijwilligers. Het is daarom goed om te checken hoe een organisatie hiermee omgaat, terechte vragen zijn:

Garantieregeling kamporganisatie

De garantieregeling van zomerkamporganisaties is vanaf 2020, het coronajaar, zeer actueel geworden. Het is belangrijk om te checken of een kamporganisatie dit goed geregeld heeft. Indien een organisatie is aangesloten bij een garantiefonds houdt dit in dat de consument ervan verzekerd is dat zijn vooruitbetaalde reisgeld wordt terugbetaald als de wederpartij door financieel onvermogen de overeengekomen prestatie niet kan nakomen.

Met andere woorden: mocht een zomerkamporganisatie onverhoopt failliet gaan waardoor het kamp niet georganiseerd kan worden. Dan krijgt de boeker (consument) zijn geld terug.

Lees de recensies bij een zomerkamp (aanbieder)

Recensies worden tegenwoordig steeds meer een betrouwbare manier om een product of dienst te beoordelen. Dit geldt ook voor het beoordelen van een zomerkamporganisatie. Bekijk de recensies en check waar deze recensies op geschreven zijn. Platforms zoals Klantenvertellen, EKOMI en Google reviews zijn erg betrouwbaar omdat een aanbieder slechte beoordelingen niet zomaar kan verwijderen.

Heeft een organisatie 387 reviews op klantenvertellen met een gemiddelde van een 8.8 dan je er vanuit gaan dat er kwaliteit geleverd wordt.

recensies-jeugd-kinderkampen
Bekijk altijd de reviews van een kamporganisatie

Informatieverstrekking voorafgaand aan het kamp

Na de keuze voor een zomerkamp volgt de inschrijving. Hierbij is het belangrijk om een volledige beschrijving te geven van eventuele allergieën, dieetwensen en medicijnen. Dit spreekt voor zich maar het is ook van zeer groot belang om eventuele bijzonderheden in gedrag te melden. Te vaak gebeurt dit onvoldoende en worden bepaalde bijzonderheden niet gemeld. Incomplete informatieverstrekking vooraf zorgt dat zomerkampbegeleiders onvoldoende zijn voorbereid. Dit kan van grote invloed zijn op de ervaring die een kind vervolgens heeft tijdens een zomerkamp.

Mijn zoon heeft veel structuur nodig, het is daarom goed om elke morgen aan te geven wat er die dag op de planning staat. Bij onvoldoende structuur of veel onverwachte situaties kan hij een huilbui krijgen. Het is dan goed om hem even apart te nemen, te vragen wat er aan de hand is en vervolgens duidelijkheid te scheppen. Daarna is het meestal weer goed.

Heb er vertrouwen in dat een zomerkamporganisatie weet hoe ze met bepaalde situaties om moeten gaan. Tevens worden eventuele bijzonderheden bij deelnemers van te voren besproken en weten de kampbegeleiders op voorhand hoe ze moeten reageren. Ook is het niks om voor te schamen en zullen kampbegeleiders écht niet anders tegen een kind aankijken. 

Check de paklijst!

Een paklijst wordt niet voor niets opgesteld door een zomerkamporganisatie. De items die hier worden benoemd zijn écht nodig tijdens een zomerkamp. Daarom is het goed om vooraf dubbel te checken of alles is ingepakt! Bij de kleintjes van 8-12 jaar is het goed om samen in te pakken zodat het kind heel bewust weet wat er mee gaat op het kinderkamp.

Let op: Bewaar de paklijst en neem deze mee naar het kampterrein, zo kan er altijd voor vertrek nog een keer gecheckt worden of alles weer in de tas is gestopt. Het is werkelijk ongelooflijk hoe groot de stapel van gevonden voorwerpen is aan het eind van de zomer. Daarnaast kost het veel tijd en moeite (zowel voor de organisatie als ouder) om een vergeten voorwerp weer thuis te krijgen.

paklijst-zomerkamp-nederland
Check de paklijst

Kom op tijd!

Het spreekt voor zich maar zorg er écht voor dat je op tijd op de kamlocatie aanwezig bent! Zodra het kamp begint wordt er getracht om zo snel mogelijk een leuke groepsdynamiek te vormen waar iedereen in betrokken wordt. Het is hierin belangrijk dat deelnemers van de jeugdkampen of kinderkampen elkaar snel leren kennen. Veel organisaties beginnen dan ook meteen met allerlei kennismakingsspellen. Niks is vervelender dan dat jouw kind pas aankomt als de kennismaking al is begonnen. Dit zorgt voor een valse start van het kamp en is makkelijk te voorkomen.

jeugdkamp-kennismaking-zomerkamp
Op tijd bij de kennismaking

Ze zijn op zomerkamp dus laat ze gaan!

Kinderen zijn op kamp, maken nieuwe vrienden, zitten lekker in hun eigen “kampbubbel” en zijn als het goed is niet bezig met hun mobiele telefoon. Laat ze dan ook lekker gaan en, als er geen reden voor is, verplicht jouw kind dan niet om elke dag contact op te nemen of bereikbaar te zijn. Het is juist goed dat ze even weg zijn van de digitale wereld en als er geen behoefte is aan contact dan is dit alleen maar een goed teken.

Mijn zoon heeft me gisteren niet gebeld tijdens het telefoonuurtje. Wil je vragen of hij mij vanavond écht even opbelt? Volgens mij gingen ze vandaag naar de dierentuin. Vond hij het leuk en kan ik daar al foto’s van bekijken?  

We leven in een tijd waarin ouders constant in contact zijn met hun kinderen. Op kamp kan dit simpelweg niet. Ook personeel van zomerkamporganisaties zijn steeds drukker met overbezorgde papa’s en mama’s. Wacht een weekje, laat ze gaan en luister dan op de weg terug naar alle avonturen die ze die week op kamp hebben beleefd. 

Oohjee er is heimwee

Heimwee is met stipt het meest voorkomende “probleem” tijdens de zomerkampen. Logischerwijs komt dit veel vaker voor bij de kinderkampen dan bij de jeugdkampen maar desondanks zien we het ook zeker terug bij jeugd tussen de 12 en 16 jaar. Enkele heimweeregels:

heimwee zomerkamp
Hoe ga je om met heimwee?

De hierboven beschreven heimwee regels is wat zomerkamporganisaties vaak terugzien. Dit betekent echter niet dat het geldt voor elk kind. Dit maakt het onderwerp heimwee daarom ook meteen zo lastig. De sleutel tot het oplossen van heimwee ligt dan ook in 90% van de gevallen bij de communicatie tussen de kamporganisatie en de ouders.

Bij het constateren van heimwee nemen wij het kind vaak even apart en gaan we de dag(en) doorspreken om duidelijkheid te scheppen. Hierin leggen we expliciet nadruk op de leuke activiteiten die we nog gaan doen. Ook letten we extra goed op de groepsdynamiek en zorgen we ervoor dat het kind zich niet alleen voelt. Als het blijft aanhouden bellen we met de ouders om te bespreken welke aanpak het best kan werken. Eventueel plannen we een extra belmomentje in waarin het kind met de ouders kan praten. In de meeste gevallen weten we de juiste aanpak te vinden. Het gebeurt bij ons echt sporadisch dat een kind eerder naar huis gaat.

– Sietse Pöpping, Summer Camps Holland-

Beperkte telefoontijd op kamp

Het is al benoemd maar kinderen hebben meestal een beperkte telefoontijd tijdens een zomerkamp. Bespreek dit van te voren goed door zodat jouw kind hiervan op de hoogte is en niet schrikt als de telefoon ingeleverd moet worden. Op kamp betekent dit dus dat ze een week lang geen spelletjes kunnen spelen en niet constant appjes kunnen beantwoorden. Elke zomerkamporganisatie gaat hier anders mee om dus laat je informeren wat hierin de regels zijn!

zomerkamp-nederland-actief
Ontdekken in het echt!

Een zomerkamp is spannend

Een zomerkamp kan voor een kind erg spannend zijn, zeker wanneer dit de eerste keer is. De gedachte aan een week van huis, in een onbekende omgeving, stoere activiteiten en onbekende mensen kan spanning met zich meebrengen. Het kan daarom erg helpen om het kamp van te voren te bespreken, hierbij kan je de volgende zaken benoemen:

spannende-activiteiten-zomerkamp
Spannend!

Verzekerd op kamp

Of je een verzekering afsluit bij het boeken van een zomerkamp is geheel aan jou. Bij een zomerkamp onderscheiden we twee verzekeringen:

  1. Annuleringsverzekering. Zomerkamporganisaties brengen bij het annuleren van een kamp vaak annuleringskosten in rekening. Doorgaans werkt dit met een staffel. Je begint met 15% annuleringskosten en dit loopt op tot 90 % annuleringskosten als je binnen een maand voor aanvang van het kamp annuleert. Als je een annuleringsverzekering afsluit ben je hiervoor gedekt mits het een geldige annuleringsreden betreft die gelijk is met de annuleringsvoorwaarden.
  2. Reisverzekering. Een reisverzekering dekt onvoorziene kosten die gemaakt kunnen worden tijdens een zomerkamp. Denk aan medische kosten, extra kosten voor reis en verblijf, ongevallen, diefstal en beschadiging van materiaal. De meeste zomerkamp aanbieders adviseren om een dergelijke verzekering af te sluiten, sommige aanbieders verplichten het zelfs. Dit laatste zien we voornamelijk bij buitenlandse zomerkampen.   
reisverzekering-zomerkamp
Denk aan de reisverzekering

Geef jouw kind iets positiefs mee

Zoals hierboven beschreven kan een zomerkamp erg spannend zijn. Kinderen in de leeftijdscategorie 8-10 / 10-12 nemen soms hele lieve persoonlijke voorwerpen van thuis mee. Zoals bijvoorbeeld een knuffel of een briefje van de ouders. Zoiets kan heel erg waardevol zijn op het moment dat een kind het een beetje moeilijk heeft. Maar ook dit verschilt uiteraard per persoon.

positief-bericht-kinderkamp
Een positief berichtje werkt altijd goed.